RÄTT OCH FEL OM UPPHOVSRÄTTSLAGEN



Gratis bild?
Vill du låna bild till din blogg eller hemsida, privat eller kommersiellt bruk, hör av dig! tillstånd krävs. Oftast nöjer jag mig med mitt namn länkat under bilden.

Publicering av annans bild
Det är har aldrig varit tillåtet att på nätet lägga upp någon annans bild utan tillåtelse, från den som fotograferade bilden. Det finns undantag men då har fotografen skrivit det i anslutning till bilden.

Tillstånd skall alltid skriftligen inskaffas i frågan, har man tur behöver det inte kosta ngn större summa.
Det räcker alltså inte att skriva "foto: Expressen" eller Bild: Google".


Tillåten användning
Bilder på internet får sparas ned till din dator och användas för privat bruk,
med privat bruk menas att du får ha bilden på din dator men inte publicera den på internet utan fotografens tillstånd.

Du får även skriva ut bilden i enstaka ex på din skrivare och titta på hemma men inte t.ex sälja vidare eller använda som teckningsunderlag.

Sammanfattning
För att använda en bild du inte tagit måste du alltså kontakta upphovsmannen (personen som tog bilden) och få ett personligt godkännande (skriftligt) om att du får använda bilden, under bilden skall du även ange vem som tagit bilden. Hittar du ingen information om vem som tagit bilden eller var du kan finna denna, Låt då bli bilden! Det räcker alltså inte att skriva "foto: Expressen" eller Bild: Google".

Stöld kan bli dyrt
Rekommenderat pris från Svenska Fotografers Förbund för en bildstöld är 3200 kr/bild och stöld.

Har du själv råkat ut för att någon tagit din bild? Det bästa du kan göra är att kontakta personen som tagit bilden och informera om att bilden inte får tas utan tillåtelse. Dom flesta är helt omedvetna om detta och tar oftast  bort bilderna utan att bråka.
Det finns många som hävdar att dom visst får använda bilderna och då är det bara att hänvisa till upphovsrättslagen och be om att få se tillståndet, som egen företagare är det lättare då man kan skicka faktura på bildstölden.

Har ni fler frågor får ni gärna ställa dom eller läsa vidare Vad kostar en bild? guide från SSF.


mvh/Peter Szamer

 
Bildbloggar